Geplaatst door & opgeslagen onder Geen categorie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een gitaar te stemmen, zo kun je dit doen met een ouderwetse stemvork, je kunt er een speciaal elektronisch apparaatje voor kopen, maar je kunt tegenwoordig ook online je gitaar stemmen. Het voordeel hieraan is natuurlijk dat je er niks voor in huis hoeft te halen en op ieder gewenst tijdstip je gitaar met je computer online kunt stemmen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om met je smartphone te zorgen voor een zuiver geluid van de gitaar.

Naast het online gitaar stemmen is de stemvork het meest gebruikte middel om je gitaar te stemmen. Met dit attribuut tik je eerst op de tafel, zodat de stemvork begint te trillen en geluid kan afstaan. Wanneer je de stemvork vervolgens op de klankkast van de gitaar zet, ontstaat het geluid van de vijfde snaar op de gitaar. Het is ook mogelijk om een stemvork te kopen voor een andere snaar, maar dit is minder gebruikelijk. Wanneer de vijfde snaar zuiver gestemd is, kun je op basis daarvan ook de andere snaren stemmen.

Een tweede mogelijkheid lijkt al meer op het online gitaar stemmen, want ook hierbij wordt gebruik gemaakt van een elektronisch kastje. Dit kastje is wat gedetailleerder dan het online gitaar stemmen, omdat er direct door het apparaatje wordt aangegeven of de toon van een snaar omhoog, dan wel omlaag gebracht moet worden. Bij het online stemmen van de gitaar hoor je enkel de zuivere toon van een snaar, maar kun je niet zien of deze boven of onder het geluid van je eigen gitaar zit. Als je niet zo bekend bent met het stemmen van de gitaar is een dergelijk automatisch stemapparaatje dus praktischer dan het online gitaar stemmen.

Het grote nadeel aan dit stemapparaatje is echter dat je deze los moet aanschaffen en vaak best prijzig is. Daarbij geldt ook nog eens, dat des te duurder het automatische apparaatje is, des te zuiverder de tonen ook zijn. Een goedkoop apparaat hoeft dus niet beter te zijn dan het online gitaar stemmen! Om je gitaar online te stemmen is het aan te raden om in een grote ruimte te zijn zonder verder bijgeluiden van een televisie, radio of voorbijrazende auto’s. Wanneer je hier wel last van hebt, kan het geluid van de snaren alsnog niet volledig zuiver zijn.

Vervolgens pak je er een laptop, tablet of mobiele telefoon bij en bezoek je een website waarop je online je gitaar kunt stemmen. Vaak wordt hierbij een plaatje van een gitaar weergegeven, waarbij je door te klikken verschillende snaren aan kunt slaan. Begin vervolgens bij de A-toon, ofwel de vijfde snaar van je gitaar en probeer deze zo dicht mogelijk bij het geluid van de online gitaar te stemmen. Wanneer je de vijfde snaar gedaan hebt, kun je verder gaan met de andere snaren om je hele gitaar weer zuiver te krijgen! Wat ook vaak gedaan wordt, is dat men de vijfde snaar met een stemvork stemt en de rest van de gitaar online probeert te stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>