Geplaatst door & opgeslagen onder Geen categorie.

Gitaren komen in verschillende vormen en maten voor, maar waarschijnlijk ken je de twee belangrijkste soorten al! Veel bekende artiesten uit grote bands maken bijvoorbeeld gebruik van de akoestische of elektrische gitaren. Binnen deze twee soorten gitaren zijn er nog tal van subcategorieën, zoals de klassieke akoestische gitaren en de western akoestische varianten. Iedere gitaar heeft z’n eigen unieke klank en mogelijkheden, zo gebruikt men de akoestische gitaren vooral voor natuurlijke, warme klanken bij gevoelige nummers. De elektrische gitaren hebben daarentegen een veel strakkere klank dan de akoestische gitaren, maar ook aanzienlijk meer mogelijkheden met het creëren van verschillende sounds.

gitaren

Wanneer je gitaar wilt leren spelen is het dus heel belangrijk om een goede keuze te maken tussen alle verschillende gitaren. Bedenk eerst goed welk type muziek je wilt gaan spelen en kies op basis daarvan voor een van de akoestische of juist elektrische gitaren. Wanneer muziek van Ilse DeLange en John Mayer je aanspreekt, kies dan voor een akoestische gitaar. Muziek wat meer weg heeft van rock, zoals de muziek van de Rolling Stones, AC/DC en Red Hot Chili Peppers, zoek dan verder naar een goede elektrische gitaar.

Binnen de categorie met akoestische gitaren vind je de western akoestische gitaren, vaak voorzien van stalen snaren, en de klassieke akoestische gitaren met nylon snaren. Het verschil zit met name in de klank van beide gitaren: de western akoestische gitaren hebben met name een heldere klank bij het spelen, terwijl de klassieke akoestische gitaren geschikter zijn voor de warmere klanken in gevoelige en klassieke muziek. Een kleiner verschil, maar ook niet onbelangrijk tijdens het spelen, is dat de stalen snaren van de western akoestische gitaren in de beginfase vaak meer pijn doen dan de nylon snaren van de klassieke gitaren. Na een tijdje neemt deze pijn vanzelfsprekend af en is het spelen met stalen snaren net zo leuk als met de nylon snaren!

Ook de elektrische gitaren zijn onderverdeeld in twee categorieën, te weten: de ‘Stratocaster Sound’ elektrische gitaren en de ‘Les Pauls Sound’-gitaren. Net als bij de verschillende akoestische gitaren, zit ook bij de elektrische gitaren een verschil in de klank van de gitaren. De ‘Stratocaster’-gitaren staan bekend om hun heldere klank, terwijl de ‘Les Pauls’-gitaren vooral een volle klank laten horen bij het spelen. Daarnaast klinkt de klank van de ‘Les Pauls’-gitaren langer door, dan die van de ‘Stratocaster’-gitaren, waardoor eerstgenoemde categorie vooral geschikt is voor de jazzmuziek (bijvoorbeeld: Slash) en laatstgenoemde voor de funky muziek (bijvoorbeeld: Jimi Hendrix).

Naast de verschillende subcategorieën binnen de akoestische en elektrische gitaren, kun je deze logischerwijs van verschillende merken kopen. Het ene merk staat beter bekend dan het andere en ook in prijs kunnen grote verschillen zitten. Ter voorbeeld, een goede elektrische gitaar van het merk Fender USA zal in veel gevallen meer dan €1000,- kosten. Daarentegen kost een elektrische gitaar van Squier minder dan €500,-. Voor een beginnende gitarist volstaan de gitaren van Squier prima, als dochtermerk van het grote Fender USA. Vaak kan een plaatselijke muziekwinkel je meer vertellen over de verschillen tussen de merken gitaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>