Geplaatst door & opgeslagen onder Geen categorie.

Om je elektrische of akoestische gitaar onbeschadigd en heel te houden, is het sterk aan te raden om een gitaarstandaard aan te schaffen. Zo’n gitaarstandaard zorgt er niet alleen voor dat je de gitaar niet tegen een muur, stoel of kast hoeft te zetten, maar zorgt er daarnaast voor dat de gitaar niet valt en daardoor dus niet beschadigd. Wat is er immers minder zonde dan een beschadigde kop op je mooie akoestische of elektrische gitaar, een barst in je klankkast of een afgebroken stemknop. Een gitaarstandaard is een eenmalige investering tegen dit probleem. Je kunt zo’n gitaarstandaard zowel online alsook in de winkel aanschaffen. Soms is het zelfs zo, dat een gitaarstandaard bij aanschaf van een nieuwe akoestische of elektrische gitaar wordt meegeleverd.

Een gitaarstandaard is overigens niet alleen handig voor thuis, je kunt zo’n standaard ook meenemen naar een optreden om je gitaar zowel voor als na een optreden veilig te positioneren. Hoewel een gitaarstandaard in veel gevallen een paar tientjes kost, is het ontzettend functioneel. Een beschadiging aan je akoestische gitaar is vaak lastig te repareren, zeker als het om een barst gaat in je klankkast of het afbreken van onderdelen. Vanzelfsprekend is een stemknop of een snaar te vervangen, maar een barst in de klankkast kan fataal zijn voor de akoestische gitaar. Een kapotte klankkast zorgt ervoor, dat de trillingen van de snaren niet volledig kunnen worden omgezet naar een zuivere toon. Het geluid wordt daardoor vals en een optreden is daarmee verpest!

Bij een elektrische gitaar ligt het nog complexer, omdat een dergelijke gitaar over nog meer verschillende onderdelen beschikt. Het afbreken van een knop, beschadigingen aan de body, etc. kunnen direct onherstelbaar zijn, waardoor je de elektrische gitaar in het ergste geval als verloren kunt beschouwen. Zowel de beschadigingen aan een akoestische, als elektrische gitaren kunnen worden voorkomen met een gitaarstandaard. Zo’n gitaarstandaard is bij een muziekwinkel verkrijgbaar, maar kun je ook online bestellen.

De prijs van een gemiddelde gitaarstandaard ligt vaak rond een paar tientjes, wat afhankelijk is van de vorm en kwaliteit van de verschillende gitaarstandaarden. De ene standaard zal net iets stabieler zijn dan de andere, door een extra beugel of een iets andere constructie. Ook het materiaal waarvan de gitaarstandaard gemaakt wordt is van invloed op de prijs ervan. Hoe degelijker het materiaal, des te duurder is de gitaarstandaard logischerwijs.

Afhankelijk van de plek waar je de gitaarstandaard wilt gaan gebruiken kun je beslissen om een dure of juist goedkopere gitaarstandaard aan te schaffen. Op en rond een podium zal de gitaarstandaard stabieler moeten zijn dan bij je thuis bijvoorbeeld, niet alleen omdat er meer mensen rondom een podium lopen, maar ook vanwege de trillingen die bijvoorbeeld door een versterker worden geproduceerd. Dit kan schadelijk zijn voor de inhoud van je elektrische gitaar, maar kan er ook voor zorgen dat de gitaar bijvoorbeeld van de gitaarstandaard afvalt.

Merken als Stagg en Innox staan bekend als producenten van een degelijke gitaarstandaard, je vindt ze online en in de winkel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>