Geplaatst door & opgeslagen onder Geen categorie.

guitar-parts

Een gitaar bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan de klankkast, de hals en de snaren vanzelfsprekend de voornaamste gitaar onderdelen zijn. Er zijn echter ook kleinere onderdelen op de gitaar te vinden, daarnaast verschillen de akoestische en elektrische gitaren enorm in het aantal onderdelen. Dit is ook niet gek, want bij een akoestische gitaar wordt het geluid gevormd door de grote klankkast aan de gitaar. Bij een elektrische gitaar moet de elektronische puls die ontstaat bij het aanslaan van een snaar eerst naar een versterker worden gevoerd, om hoorbaar te worden voor het publiek. Dit is veel complexer, zodoende heeft een elektrische gitaar veel meer gitaar onderdelen dan de akoestische varianten.

Akoestische gitaar onderdelen

Een akoestische gitaar heeft een aantal primaire gitaar onderdelen, waarvan klankkast de belangrijkste is omdat deze het geluid produceert. De klankkast beschikt over een groot gat in het midden, wat men het klankgat noemt. Bij het aanslaan van een snaar, wordt het geluid door de klankkast versterkt en vervolgens via het klankgat aan de omgeving overgedragen. Verder bevinden zich ook andere gitaar onderdelen op de klankkast, zoals de kam (het balkje onder het klankgat), het rozet (de krans om het klankgat) en natuurlijk de snaren zelf. Naast de klankkast is ook de hals een van de belangrijke gitaar onderdelen, waarop zich de fretjes (de lijntjes onder de snaren), de brug (het onderdeel tussen de hals en de kop) en opnieuw de snaren zich bevinden. Tot slot heeft de akoestische gitaar een kop, waarop de stemknoppen bevestigd zitten. Hiermee kun je zoals de naam al doet vermoeden proberen de gitaar zou zuiver mogelijk te stemmen.

Elektrische gitaar onderdelen

De elektrische gitaar beschikt over veel meer gitaar onderdelen, maar in de basis hebben ook deze gitaren een body (ook wel de klankkast van de akoestische gitaar genoemd), een hals en de kop. Als we kijken naar de gitaar onderdelen op de body van de elektrische gitaar vinden we zeven belangrijke gitaar onderdelen. Onderaan de body bevindt zich een gelijkwaardig onderdeel aan de kam van de akoestische gitaar, we noemen het hier echter de brug met afstemmers. Daarboven bevinden zich meerdere zogenaamde elementen, een soort kleine balkjes. Aan de rechterzijde van de body vinden we de volgende gitaar onderdelen: de aansluiting voor een kabel naar de versterker, speciale toon- en volumeknoppen, een schakelaar om te switchen tussen de eerder genoemde elementen op de body, een tremonohendel (ook wel; whammy bar) en de slagplaat. Dit laatste gitaar onderdeel wordt vaak gekenmerkt door een witte plaat over de body van de elektrische gitaar.

De hals op de elektrische gitaar lijkt qua gitaar onderdelen sterk op de hals van de akoestische gitaar, zo vind je ook hier de snaren, de fretjes en als extra speciale toetsen. Op de kop van de gitaar vinden we knoppen om de gitaar te stemmen en de halspen bij te stellen waar nodig. Mocht een van de gitaar onderdelen kapot gaan, dan kun je bij veel muziekwinkels op internet of in steden losse onderdelen kopen. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor, dat een snaar knapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>