Een elektrische gitaar ziet er qua vorm niet alleen anders uit dan een akoestische gitaar, ook het geluid verschilt essentieel van andere gitaren. Waar een akoestische gitaar geluid produceert via de klankkast, werkt het bij een elektrische gitaar via een versterker. Deze versterker zet de trillingen van de snaren eerst om in een elektrisch signaal en vervolgens naar hoorbaar geluid. Waar de vorm bij een akoestische gitaar van belang is voor het geluid, is de vorm van een elektrische gitaar slechts aangepast om zoveel mogelijk comfort te bieden aan de gitarist.

Door de aangepaste vorm van een elektrische gitaar kunnen de snaren op de gitaar langer blijven trillen, dit komt door het feit dat er minder van het geluid wordt afgestaan aan de ‘kast’. Dit is bij een akoestische gitaar niet mogelijk en biedt gitaristen van een elektrische versie de mogelijkheid om de klank van de gitaar te laten vibreren. Wellicht ken je dit uit de rocknummers van Guns ’n Roses of ACDC? Door de spanning op de snaren eerst te verhogen en daarna te verlagen krijg je extra effecten tijdens het spelen, iets wat voor rockers van groot belang is.

De meeste elektrische gitaren kunnen we onderverdelen in drie groepen: de solid-body, de semi-solid en de hollow-body gitaren. De eerste groep bestaat vooral uit de massieve elektrische gitaren, die bedoelt zijn om op een hoog geluidsniveau te spelen. Voorbeelden van elektrische gitaren uit deze groep zijn de Fender Telecaster, de Fender Stratocast en de Gibson Les Paul. Dit zijn gitaren die meer sustain, wat het doorklinken van tonen inhoudt, en hoge tonen leveren.

De semi-solid elektrische gitaren worden gezien als een soort semi-akoestische variant, mede door de klankkast die deze gitaren bevatten. Voordeel hieraan is met name, dat elektrische gitaren uit deze categorie ook op akoestische wijze zijn te bespelen, terwijl gitaren uit de voorgaande categorie dat niet zijn. De klank van deze categorie is warm en zit precies tussen de solid-body en hollow-body varianten in. Voorbeelden van elektrische gitaren uit de semi-solid categorie zijn de Gibson ES335, de Epiphone Casino en de Rickenbacker 360, die veel worden gebruikt voor bijvoorbeeld de jazzmuziek.

Tot slot hebben we de hollow-body categorie, waarvan de elektrische gitaren zijn voorzien van een volledige klankkast. Qua vorm en kleur komen deze elektrische gitaren dus het meeste in de buurt van de akoestische gitaren, als zijn ze alsnog vele malen smaller. De meest voorkomende modellen in deze categorie zijn de Gretsch 6120, de Gibson L5 en de Gibson Super 400ces.

Naast de vorm zit het grootste verschil tussen de akoestische en elektrische gitaar dus in het geluid van het instrument. Wanneer je rustige nummers van bijvoorbeeld John Mayer wilt spelen, dan kun je het beste kiezen voor een akoestische gitaar, terwijl nummers van Kings of Leon een elektrische variant vereisen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een nummer van John Mayer met een elektrische gitaar te spelen, al zal het geluid van de gitaar en daarmee dus ook de sound van het nummer minder mooi zijn.