Geplaatst door & opgeslagen onder Geen categorie.

bass-guitar

Een basgitaar kopen is voor veel gitaristen een hele opgave, niet alleen omdat iedere basgitaar zijn eigen sound heeft, des te meer omdat er honderden zo niet duizenden verschillende modellen bestaan. Ieder model heeft iets unieks waarop een gitarist verliefd kan worden, terwijl het geluid misschien weer net iets minder is of minder past bij zijn/haar muziekstijl. Waar moet je rekening mee houden als je een basgitaar kopen wilt? In ieder geval staat vast, dat bij het kopen van een basgitaar haast zelden goed is, oefen liever nog iets langer op je oude of akoestische gitaar, voordat je overhaast een basgitaar koopt.

Haast is eigenlijk zelden goed bij de aanschaf van een product, maar als je een basgitaar kopen gaat geldt dit dubbel. Niet iedere basgitaar is namelijk geschikt voor ieder type muziek, je hebt speciale basgitaren voor het spelen van jazzmuziek, maar je kunt ook een basgitaar kopen voor de funky zijde van de muziek. We kunnen stellen dat iedere basgitaar qua klank z’n eigen charmes heeft, het is dus belangrijk om vooraf uit te zoeken welk merk of welk type basgitaar aansluit bij je smaak. Naast de klank is ook de uitstraling van de basgitaar voor veel gitaristen van groot belang, je wilt immers opvallen op het podium. Dit kan vanzelfsprekend met je geluid, maar minstens zozeer met een opvallende basgitaar! Je kunt bijvoorbeeld een basgitaar kopen met de kleuren van het hout van een klankkast, zoals we die kennen van een akoestische gitaar, maar ook een body met vlammen en andere opvallende bedrukkingen.

Op internet kun je veel verschillende testen en aanbevelingen vinden van diverse organisaties om een juiste basgitaar te kopen qua kwaliteit. Daarnaast bestaan er diverse boekjes over de verschillen in basgitaren, waarmee je vrijwel verzekerd bent van voldoende informatie bij het kopen van een basgitaar. Termen als ‘solid bodies’, ‘truss rods’, ‘tremolo’s’ en ‘humbuckers’ zouden je in ieder geval bekend in de oren moeten klinken als je een basgitaar gaat kopen. Mocht dit niet zo zijn, dan zou je je nog beter kunnen inlezen voor het kopen van de basgitaar of bijvoorbeeld een deskundige in de muziekwinkel kunnen vragen om een goed advies.

Het is voor een basgitaar daarnaast ook belangrijk om te kijken of de aansluitingen passen bij je versterker en of de kwaliteit van beiden ongeveer overeen komt. Een dure basgitaar kopen met een goedkope versterker werkt in veel gevallen niet, omdat het geluid van de basgitaar daardoor alsnog te sterk beïnvloed zou worden. Andersom zou het eveneens niet goed werken, wanneer je een goedkope basgitaar koopt en die combineert met een peperdure versterker. Ook hierover kun je je laten adviseren via testen op het internet of bij een plaatselijke muziekwinkel.

Tot slot zijn er de verschillende merken die basgitaren verkopen. Prijzen lopen hierbij uiteen van een paar honderd euro, tot over de duizend euro! Vaak is het zo dat je als je een dure basgitaar koopt, je ook betaald voor het merk zoals dit ook met andere producten het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>