Veel mensen zullen de klassieke akoestische gitaar kennen, deze vaak van hout gemaakte gitaar wordt met name gekenmerkt door de holle klankkast. Deze klankkast versterkt de trillingen van de snaren zodanig, dat er meer lucht om de gitaar in beweging wordt gebracht waardoor het geluid voor de omgeving en de gitarist hoorbaar wordt. Soms zelfs dubbel versterkt door een microfoon die het geluid opvangt en via boxen in de omgeving laat weerklinken. Bekende artiesten zoals John Mayer en Ilse DeLange gebruiken akoestische gitaren in hun nummers.

De akoestische gitaar wordt ook wel een Spaanse gitaar genoemd, doordat sommige varianten van het massieve hout van een Spaanse pijnboom worden gemaakt. Akoestische gitaren worden geproduceerd met vier, vijf, zes en soms zelfs twaalf snaren! De Spaanse en klassieke akoestische gitaar hebben zes snaren, waarvan er drie gemaakt zijn van nylon. De andere drie zijn van zijde, maar worden omspannen met staaldraad voor de stevigheid. Verder is de Spaanse akoestische gitaar voorzien van een bredere hals dan bijvoorbeeld een elektrische gitaar die heeft, zodat de gitarist de fretten makkelijker kan indrukken bij het spelen van akkoorden. Naast het feit dat sommige gitaristen de klank van een akoestische gitaar mooier vinden, is het met een klassieke gitaar ook makkelijker om een meerstemmig nummer te spelen dan met bijvoorbeeld een elektrische gitaar.

Buiten de Spaanse en klassieke akoestische gitaren zijn er de western gitaren. Deze gitaren zijn eveneens akoestisch en hebben dus ook een klankkast, maar verschillen op het gebied van de snaren. Een western gitaar heeft namelijk enkel stalen snaren, wat de klank harder en helderder maakt ten opzichte van een klassieke akoestische gitaar. Daarnaast is ook de hals van de western akoestische gitaar smaller dan bij bijvoorbeeld een Spaanse gitaar, wat de greep anders maakt. Veel gitaristen vinden het spelen van akkoorden makkelijker op deze western gitaren dan op de klassieke akoestische gitaren. Met name artiesten in de jazz-, folk- en bluesmuziek maken gebruik van western gitaren.

De bekendste producenten van de akoestische gitaar zijn Stagg, Martin en Taylor. Stagg maakt gitaren met een simpele klank, die vooral te vinden zijn in het goedkopere marktsegment. De combinatie van de simpele klank en zachte prijs maakt deze gitaren een goede keuze voor mensen die net beginnen met het spelen van dit instrument. Het merk Martin maakt met name de western akoestische gitaren, die qua functionaliteiten sterk uiteen lopen. Martin heeft de wat simpelere modellen, die tegen een goede prijs zijn aan te schaffen. Voor gitaristen die meer willen maakt het merk akoestische gitaren met on-board elektronica, zodat de gitaar ook als elektrisch model te gebruiken is.

Tot slot is ook Taylor een groot merk onder gitaristen, waarvan we de akoestische gitaren met name in het duurdere marktsegment terugvinden. Deze gitaren zijn ideaal voor mensen die al langer muziek maken met een gitaar of voor linkshandigen. Taylor is namelijk een van de weinige merken, die akoestische gitaren maken voor linkshandige gitaristen.